Livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer är en form av cancer som drabbar livmoderhalsen. Sjukdomen kan även drabba unga kvinnor. Ungefär 400 kvinnor drabbas varje år av livmoderhalscancer.


Vaccin mot livmoderhalscancer

Det finns två olika vaccin mot livmoderhalscancer: Gardasil och Cervarix. Vaccineringen gör att du har ett ökat skydd mot livmoderhalscancer men innebär inte ett garanterat skydd. Därför är det viktigt att du regelbundet går på cellprovs kontroller ändå.

Du får bäst skydd av vaccinet om du tar vaccinet innan du har gjort din sexdebut. Livmoderhalscancer orsakas nämligen av ett sexuellt överförbart virus, HPV-virus. Det är ändå bra att vaccinera sig trots att du har haft sex.

Kostnad för vaccin

Är du mellan 9-25 år får du vaccineringen gratis av landstinget. Är du äldre än detta måste du betala hela kostnaden själv. Hur mycket det kostar beror på var du vaccinerar dig, men priset ligger ungefär runt 1400 kronor.

Skydda dig mot livmoderhalscancer

Eftersom livmoderhalscancer orsakas av ett sexuellt överförbart virus så kan du minska risken att bli smittad genom att ha kondom med nya partners.

Du kan också minska risken att drabbas genom att regelbundet gå på cellprovskontroller.

Cellprovtagning för att förebygga cancer

Alla kvinnor mellan 23-50 år blir kallade vart tredje år för att ta cellprover av livmoderhalsen. I dessa prover kan man se om det skett någon cellförändring som är det första utvecklingsstadiet av cancer.

Har du cellförändring betyder det inte att du har cancer. Utan vid en cellförändring tas ytterligare prover för att kunna konstatera vad den beror på.

Eftersom att livmoderhalscancer tar många år att utveckla och att man gör dessa regelbundna kontroller upptäcks ofta livmoderhalscancer i tid. Sju av tio som insjuknat i livmoderhalscancer blir idag helt friska.

Om du har cellförändringar

Har du fått ett besked om att du har cellförändringar så är det oftast ingen fara. Cellförändringarna måste dock utredas.

Om cellförändringarna måste behandlas görs detta med en liten operation och du kan gå hem samma dag.

Om du har livmoderhalscancer

LivmoderhalscancerOm du bara har cellförändringar så har du inga symptom alls. Inte ens livmoderhalscancer i ett tidigt skede ger några symptom.

Därför är det väldigt viktigt att gå på sina gynekologiska cellprov – för att kunna stoppa cancern i tid.

När symptomen börjar visa sig är det oftast i form av blödningar, exempelvis efter att du har haft sex eller varit på toaletten. Senare symptom är tarmbesvär, urinblåsebesvär, ischias, svullna ben och ont i bäckenet.

Behandling av livmoderhalscancer

Vid behandling av livmoderhalscancer så opereras oftast livmodern bort eller behandlas med strålning. Detta gör dig dock steril, vilket kan vara väldigt svårt psykiskt för unga kvinnor.

I vissa fall, om det bara krävs en mindre operation, så finns det fortfarande en chans för att få barn.

Prognos

70 procent av alla som får behandling av livmoderhalscancer lever efter fem år.