Hysterektomi – operera bort livmodern

Ibland tvingas vissa till att operera bort sin livmoder, oftast på grund av cancer.


Hysterektomi – operera bort livmodernEn livmoder kan drabbas av olika sjukdomar som i allra värsta fall kan leda till att man måste ta bort den.

Att operera bort livmodern kallas för hysterektomi och görs till exempel på kvinnor som fått aggressiv cancer i livmoder, livmoderhals, äggstockar eller äggledare.

Livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer orsakas av det sexuellt överförbara viruset HPV, humant papillomvirus. Beroende på hur tidigt tumören upptäckt tumören väljer man olika behandlingsstrategier där operation är det vanligaste alternativet.

Ibland räcker det att ta bort en liten del av livmodern, andra gånger tas hela livmodern bort.

Äggstockscancer

Behandling vid äggstockscancer sker nästan alltid på så sätt att den sjuka äggstocken opereras bort. Beroende på hur mycket cancertumören har spridit sig så kan även andra delar i området opereras bort såsom livmoder.

Livmoderkroppscancer

Livmoderkroppscancer, kallas även endometriecancer, är en cancerform som sätter sig på och inuti livmodern.

Oftast opereras äggledare, äggstockar och livmoder bort. Operationen sker genom ett snitt i magen. Ibland kan operationen även göras med titthålsteknik.

Myom

En annan sjukdom som kan leda till att man opererar bort en livmoder är myom. Myom är muskelknutor som sätter sig i livmoderväggen eller utanför livmodern.

Myom är sällan symptomfritt, utan kvinnan upplever ofta kraftiga blödningar och smärtor vid menstruation.