Endometrios uppmärksammas av regeringen

Regeringen beslutar att sätta undan 6 miljoner kronor till Socialstyrelsen för att ta fram nationella riktlinjer för vård av endometrios. 


Vävnad som liknar livmoderslemhinnan utanför livmodern.

Vävnad som liknar livmoderslemhinnan utanför livmodern.

I december förra året slog Socialstyrelsen larm om att kännedomen om endometrios inom vården var för låg. Det har lett till att det tar i snitt 7-9 år för en patient att få diagnosen endometrios och alldeles för få kvinnor får remiss till specialist. Idag beslutar regeringen att ge Socialstyrelsen stöd för att ta fram nationella riktlinjer för diagnostisering och vård av endometrios. Nationella riktlinjer ser till att sjukvården för tydlig vägledning för stora patientgrupper med kronisk sjukdom.

Endometrios orsakas av att livmoderslemhinnan börjar växa utanför själva livmoderhålan. Slemhinnan blöder när kvinnan får mens och växer den utanför livmodern kan blödningen orsaka inflammation. Det kan leda till väldig smärta och kan även drabba närliggande organ. Dessutom ökar det risken för infertilitet och äggstockscancer. Endometrios drabbar idag en av tio kvinnor i Sverige.